09.10.2024 Komentari: 0

Kako pametno urediti mali stan?

Danas su mali stanovi veoma traženi zbog znatno nižeg koštanja, znatno nižih troškova opremanja, nižih komunalija i ono što ukućanima mnogo znači, mnogo manje vremena za sredjivanje. Mali stanovi su neizmerno šarmantni ukoliko su pametno uredjeni. Ukoliko imate ideju i znate šta hoćete mali prostor daje vam jednake mogućnosti kao i veliki da izrazite svoju autentičnost. 

Mala dnevna soba.

 

Pametno uredjenje malih stanova uglavnom se povezuje sa njihovim što racionalnijim iskorišćenjem, mada, uz racionalnost jednako je važno da se prilikom uredjenja pažnja obraća na dizajn i stil koji u potpunosti mogu promeniti mali stan. Mali stan može se učiniti vrlo šarmantnim samo ako se praktično iskoristi prostor i pametno kombinuju boje i nameštaj. U malim stanovima ima malo mesta ali to ne podrazumeva da je njihovo uredjenje usmereno samo na funkcionalnost.

 

Koncept otvorenog prostora u malom stanu


Za uredjenje malog stana idealan je koncept otvorenog prostora. Ukoliko se uredi kao open spejs stan postaje veći i kompaktniji kao celina. Otvorenost prostora zahteva da sve u svakom trenutku bude na svom mestu, ako nije tako onda stan može delovati vrlo neuredno zato što nema pregradnih zidova i sve je vidljivo.

 

Iako su mali i ovi stanovi zahtevaju da se u njima definišu prostorije i odrede njihove specifične namene. Nije neophodno da se pregradjuju zidovima, dovoljno je da se delovi stana ograde komadima nameštaja, vetrine su na primer odlične kao pregradne barijere u malim stanovima.

 

Šank je idealno rešenje da se kuhinja odvoji od trpezarije i može da se iskoristi kao prostor za skladištenje stvari koje bi inače smetale u stanu gde bi zbog manjka prostora ukoliko se ne nadje racionalno i funkcionalno rešenje poput šanka da se odlože.

 

Za podove i zidove birajte svetlije nijanse


Mali stan se pametno oprema tako da se u njega ne unosi previše nameštaja koji bi upio svetlost i teži se ka svetlijim zidovima i podovima koji će stvoriti utisak vizuelno većeg prostora no što jeste. Svetla boja na zidu i podu ne mora da znači sterilnost, kako mnogi misle pa zbog toga izbegavaju bele zidove i bele pločice.

 

Ako se napravi pametan izbor boja i monotonost belih zidova razbije pastelnim bojama ili šarenom tapetom na jednom zidu, isticanje tog jednog zida uneće atraktivnost u prostor i razbiti sterilnost. Postavljanje podova u malom stanu je izazov, vlasnici se često odlučuju za laminate i parkete, mada, ono što donose najmoderniji trendovi su keramičke pločice u dnevnom boravku.

 

Izbor keramičkih pločica za dnevni boravak jeste veliki izazov ali uz dobar odabir pločica takav pod može da vam pruži vrhunski užitak. Ukoliko niste sigurni u prednost i mogućnosti takvog izbora pogledajte keramičke pločice koje možete naći u ponudi i uverite se u sve njihove kvalitete kojima će omogućiti prijatan boravak u stanu. U ponudi su pločice svetlijih tonova i vrlo atraktivnog i modernog dezena koji nadmašuje atraktivnost drvenih i toplih podova.

 

Bez previše nameštaja u prostoru


Preporuka je da u malim stanovima nameštaj bude svetlijih boja i da ga ne bude previše. Nameštaj upija svetlost, a veliki komadi nameštaja vizuelno smanjuju prostoriju i unose teskobu i skučenost u životni prostor.

 

Birajte što više elemenata sa detaljima od stakla i akril kao materijal zato što zahvaljujući svojoj prozračnosti postižu efekat širine. Kada birate detalje birajte manji broj detalja ali većih dimenzija, odlučite se za jednu sliku srednjeg formata umesto mnogo malih slika.

 

Ipak izbegavajte velike slike i velike lampe i druge detalje u prostoru zato što oni mogu progutati mali prostor. Podove ostavite neprekrivene, to je najbolje rešenje, posebno ako se odlučite za keramičke pločice i podno grejanje. Ako ste ljubitelj podnih obloga onda izaberite mali tepih nepravilnih dimenzija.

 

Maksimalno iskoristite prirodno svetlo


Prirodan izvor svetlosti u malim stanovima je poput baterije koja svakodnevno puni raspoloženje ukućana, zato se o prirodnoj svetlosti vodi mnogo računa. Ako menjate stolariju onda manje prozore menjajte za veće.

 

Ne zastirite prozore tamnim zavesama i roletnama, izbegavajte detalje na prozorima koji upijaju svetlost.Umesto tamnih zavesa birajte svetlije prozračne zavese. Od prozora do nameštaja ostavljajte dovoljno prostora da bi svetlost koja ulazi kroz prozor mogla da se širi po celom stanu.

 

Kombinujte različite izvore svetlosti


U malom stanu je važno da se ne odlučite za jedan izvor svetlosti. Prvi preduslov dobrog osvetljenja je kombinovanje prirodnog svetla i rasvete. U zavisnosti od namene prostorije, birate rasvetu, pa ćete u kuhinji montirati jače sijalice nego u spavaćoj sobi. Jedan od saveta je i da se ne oslanjate u potpunosti na osvetljenje sa plafona, već da njega kombinujete sa svetlom koje pružaju podne i stone lampe. Kombinovanjem svetla sa plafona i svetla iz uglova koje bacaju lampe dobija se dinamičnija atmosfera u prostoru i utisak ušuškanosti i udobnosti što je jedna od velikih prednosti malih stanova.
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar