18.09.2024 Komentari: 0

Uređenje kuće u etno stilu – 5 ideja kako da dekorišete vaš dom

Savremene domove često karakteriše minimalizam i funkcionalnost. Ali šta kada poželite da u svoj prostor unesete dodir tradicije i toplinu davnih vremena. Etno stil uređenja enterijera, sa svojim bogatim teksturama, živim bojama i autentičnim dekorativnim elementima, pruža jedinstven način da obojimo naš svakodnevni život duhom prošlih epoha. 

Etni detalj iz dnevne sobe.

 

Ako ste se ikada zapitali kako da svoj dom pretvorite u etno oazu bez velikih ulaganja i radikalnih promena, predstavićemo vam pet jednostavnih koraka kojima možete postići upravo to. Od izbora pravih materijala do akcentovanja prostora kroz detalje, otkrijte kako da svoj prostor obogatite etno šarmom, čineći ga mestom gde se tradicija i moderno susreću u savršenoj harmoniji.

 

Unesite etno motive u svaku prostoriju

 

Boje i uzorci su srce etno stila. Intenzivne i živopisne šare, inspirisane tradicionalnim umetničkim delima različitih kultura, mogu se naći na dekorativnim jastučnicama, zavesama, prekrivačima, pa čak i kao zidne tapiserije.


Ovi detalji ne samo da dodaju vizuelnu dinamiku prostoru već i kulturološku dubinu, stvarajući priče koje zidovi vašeg doma mogu pripovedati. Pronađite ih u škrinjama vaših baka, na pijačnim tezgama ili u prodavnicama sa etno predmetima.


U predsoblju, koje je često prva tačka susreta sa vašim domom, možete postaviti stazicu sa tradicionalnim srpskim motivima, a na zid okačiti ogledalo sa ručno rađenim drvenim ramom, uvodeći goste u jedinstven ambijent vašeg doma.


U dnevnoj sobi velike komade nameštaja možete prekriti tkaninama sa tradicionalnim srpskim vezom, a zidove ukrasiti tapiserijama koje prikazuju motive narodne umetnosti.


Za spavaću sobu idealni su suptilniji etno elementi. Posteljina sa tradicionalnim šarama, poput geometrijskih motiva sa pirotskih ćilima, može stvoriti osećaj mira i tradicije.


Kuhinja i trpezarija mogu imati zavese i stolnjake sa vezenim detaljima, kao i keramiku koja prati tradicionalne motive i boje. Etno stil u ovim prostorijama može biti naglašen i kroz upotrebu drvenih elemenata ručne izrade, poput poslužavnika ili činija.

 

Jastučići sa etno motivima.

 

Koristite prirodne materijale


Etno stil se u velikoj meri oslanja na prirodu, te su materijali poput drveta, kamena, gline i ratana njegovi neizostavni elementi.


Drveni podovi ili drveni paneli na zidovima mogu uneti toplinu u prostor, dok kamen može biti korišćen kako u dekorativne svrhe, tako i za izradu robusnijih elemenata poput zidova ili kamina.


Glina i keramika su izvrsni za dekorativne detalje kao što su vaze ili činije, a nameštaj od ratana ili bambusa unosi dašak egzotike i lakoće.

 

Ručno rađeni dekorativni predmeti


Ništa ne govori "etno" kao ručno rađeni predmeti. Svaki od ovih predmeta nosi pečat individualnosti i tradicije, a njihova jedinstvenost dodaje vrednost i karakter celokupnom ambijentu.
Korišćenje tkanina u dekorisanju doma može dodati boju i teksturu prostoru. Ručno tkane zavese, prekrivači, stolnjaci i jastuci, bogati su ornamentima koji su karakteristični za srpsku tradicionalnu umetnost. Ručno tkani tepisi iz Srbije su poznati po svojoj izdržljivosti i bogatim, živopisnim bojama.

 

Etno tepisi i ćilimi.


Tradicionalna izrada keramike u Srbiji seže daleko u prošlost, a svaki region ima svoj jedinstveni stil. Autentične keramičke vaze često su ukrašene motivima iz srpske istorije i prirode, poput cvetnih i geometrijskih uzoraka koji su prepoznatljivi u narodnoj umetnosti.


Pletenje korpi je tradicionalni zanat koji u Srbiji nije izgubio na značaju. Korpe se pletu od različitih materijala, najčešće od vrbove šibe, trske i drugih prirodnih materijala. Ove korpe nisu samo praktične za korišćenje u domaćinstvu, već su i dekorativni element koji unosi rustični šarm u svaki prostor.

 

Neka dominiraju prirodne boje


Zemljani tonovi kao što su smeđa, zelena i terakota, ključni su za stvaranje tople i gostoljubive atmosfere karakteristične za etno stil. Boje poput ovih se odlično slažu sa prirodnim materijalima i lako se kombinuju međusobno, pružajući bezbroj mogućnosti za igru sa paletama i nijansama.


Zelenu boju u prostor možete uneti kroz elemente žive prirode. Velike sobne ili saksijske biljke u zemljanim posudama prirodno će se slagati s ovom paletom boja, a istovremeno će uneti svežinu u prostor.

 

Luster od ratana.

 

Osvetljenje za toplu atmosferu


Osvetljenje igra važnu ulogu u stvaranju tople, opuštajuće atmosfere. Koristite lampione i lampe sa abažurom od prirodnih materijala kao što su papir, tkanina ili ratan. Takvo osvetljenje ne samo da doprinosi opštem ambijentu, već ističe ostale elemente dekora, stvarajući intimnu i prijateljsku atmosferu.


Razmislite o uvođenju više izvora svetlosti. Na primer, kombinujte zidne sa stonim lampama koje mogu biti smeštene na drvenim stočićima. Ovo ne samo da poboljšava funkcionalnost osvetljenja, već pruža i mogućnost da se istaknu specifični dekorativni detalji, kao što su ručno rađene vaze ili skulpture.


Korišćenje dekorativnih sveća može dodatno naglasiti etno stil. Njihova meka svetlost daje dubinu prostoru i stvara igru svetlosti i senke, što dodatno pojačava intimnu i prijateljsku atmosferu.


Kombinacijom ovih pet elemenata, vaš dom će postati pravo etno utočište koje odražava vašu ljubav prema kulturi i tradiciji, a ujedno pruža udobnost i toplinu koju svaki dom treba da poseduje.


Dodatnu inspiraciju za uređenje vašeg doma možete pronaći ovde.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar